Experiències realitzades en altres ajuntaments:
Garraf tallers, l’herència dels grans
Va néixer l’any 1993, l’any europeu de les relacions intergenaracionals. L’objectiu d’aquests tallers és fer arribar als més joves la tradició, els oficis i costums de la comarca i, sobretot la història viva que podran comunicar de forma directa mitjançant la seva relació amb ells.
De cara a la gent gran, els objectius són:
- Estimular la gent gran a ser part activa de la comunitat
- Augmentar l’autoestima de les persones grans
- Sensibilitzar la població respecte tot el potencial que posseeix la gent gran
- Fomentar la reflexió sobre una concepció positiva del procés d’envelliment
- Promoure el principi de solidaritat entre generacions
Projecte Memòria Virtual de la Gent Gran de Sant Martí
La memòria virtual de la gent gran de Sant Martí és un projecte multimèdia socioeducatiu en què alumnes i persones grans col·laboren conjuntament en la recuperació de la memòria històrica del districte a partir de les trajectòries vitals d’aquestes persones grans. Mitjançant entrevistes presencials i comunicació per Internet, grups d’alumnes elaboraran la memòria o biografia de persones grans voluntàries del districte per publicar-la a Internet (format multimèdia). Es pretén apropar les persones grans a les noves tecnologies i que descobreixin les possibilitats de comunicació que els poden proporcionar.
La memòria virtual de la gent gran del districte és fruit de la col·laboració de 22@Barcelona, del Districte de Sant Martí, del centre de recursos pedagògics del Districte de Sant Martí (CRP), i amb el suport de l’Obra Social de La Caixa , Barcelona Televisió i el Consorci de Biblioteques de Barcelona.
En aquest projecte la participació de l’alumnat en la memòria virtual és formar un equip de treball per recuperar les històries i anècdotes de persones grans del districte de Sant Martí i realitzar un reportatge multimèdia. I per a la gent gran és prestar el seu temps, recordar i contar als alumnes les seves anècdotes i experiències.
Projecte “Memòria Viva” de l’Ajuntament de Callús
Aquest projecte pretén recollir el coneixement de la gent que ha viscut els esdeveniments del segle XX vinculats a la història local. A través dels records i diferents punts de vista i perspectives es tindrà la possibilitat de recuperar la història local i retratar-la tal com va ser viscuda pels seus protagonistes.
El projecte proposa crear un curs sobre “la història local des de la memòria dels seus protagonistes” en el qual els assistents de forma individual o en petit grup es posaran d’acord sobre un tema a treballar, o aprofundir relacionat amb la història del segle XX i, més concretament, amb la història local.
L’important d’aquest curs són les pròpies fonts d’informació de la gent gran: els seus records, objectes antics, fotografies, la visió personal dels fets, la seva opinió…
Projecte “La Memòria del futur” de l’Ajuntament de Vilanova i La Geltrú
La “Memòria del futur” és un programa iniciat l’any 1999 que recull vivències de persones grans en quatre vídeos temàtics diferents. Persones que, com les que fan el vídeo, van viure la Guerra Civil i altres esdeveniments internacionals. Aquest programa s’ha fet amb el suport de l’Àrea de Benestar de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Al llarg de l’any 2003, i comptant amb l’entitat interactiva Blauhaus que en féu l’editatge i el muntatge, es van enregistrar quatre vídeos en què es recollien entrevistes amb trenta-cinc persones de la ciutat, il·lustrades amb imatges de l’època en què va succeir l’acció.
Cada un dels vídeos tenen un caire social i van acompanyats d’un llibret en què per una banda es recullen les paraules textuals dels protagonistes i, per altra, s’amplia la informació i s’expliquen situacions històriques tot vinculant-les al present.
Un dels objectius del programa consisteix a fer-lo arribar als joves de la ciutat per això s’ha treballat a través del Programa d’Activitats Educatives per poder passar els vídeos a tots els centres educatius de secundària i batxillerat.
- Per a més informació us podeu remetre a www.memoria virtual.org
- Per a més informació es pot escriure a acciociutadana@vilanova.org