Que la Plaça de l’Ajuntament passi a dir-se Plaça dels Ninots i que s’hi recuperi l’esgrafiat de Santi Estrany que es va enderrocar el 1968. Aquesta és la intenció d’un grup ciutadà que a tall d’homenatge a l’artista mataroní mort el passat 31 de maig proposaran, dissabte al migdia en un acte públic, la recuperació d’aquesta part del paisatge mataroní. Entre el 1962 i el 1968 a l’actual Plaça de l’Ajuntament –de dimensions molt més reduïdes que l’actual– hi havia un esgrafiat de grans dimensions en una paret de l’antiga Escola d’arts i oficis de Mataró.
Aquest esgrafiat del qual se’n conserven diverses imatges, representava de forma icònica diversos aspectes i trets característics de Mataró, com imatges representatives de la ciutat, com la Coca, els Gegants de la Família Robafaves, les relíquies de Les Santes, els antics noms de la ciutat, la Riera o el primer tren de la península. L’obra va desaparèixer del paisatge urbà el 1968 amb l’ampliació de la plaça i l’enderroc de l’edifici però en els anys en què es va poder veure va valdre a l’espai el nom popular de ‘Plaça dels Ninots’ que ara es vol recuperar.
Alumnes i ciutadans
Ara és un grup de ciutadans, molts d’ells alumnes i deixebles del mateix Estrany, que volen impulsar la recuperació de l’esgrafiat i del nom de la Plaça dels Ninots. “Volem recuperar un dels símbols d’identitat de Mataró, a més de donar a conèixer a les noves generacions una part del llegat de Santi Estrany a la ciutat”, explica el grup impulsor. La seva demanda, que adreçaran a l’Ajuntament, és la de canviar el nom de l’espai adaptant-lo al popular de ‘Plaça dels Ninots’ i aprofitar el cinquantenari de l’obra i que el 2018 farà 50 anys del seu enderroc per recuperar aquesta obra.