La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró va aprovar el passat 4 d’abril una declaració institucional de rebuig al feixisme i de reivindicació de la memòria democràtica. La proposta va ser presentada per la CUP i va incorporar una esmena del PSC. Es va aprovar amb els vots de tots els grups municipals (CUP, PSC, CiU, ERC, C’s, VOLEMataró, PxC i ICV-EUiA-E) excepte del PP que s’hi va abstenir.
El text íntegre aprovat és el següent:
“Enguany es compliran 80 anys del cop d’estat que va desencadenar la Guerra Civil de 1936-1939. Malauradament, el pas del temps no ha tancat totes les ferides obertes. Això és una conseqüència dels silencis imposats per la dictadura franquista i, mes recentment per la lentitud de les nostres administracions públiques a l’hora de desplegar unes polítiques públiques coherents i decidides per reconèixer els fets i reparar a les víctimes, com a garantia de no repetició dels fets.
La condemna de la dictadura franquista i de totes les expressions feixistes és la base per assolir una autèntica transició política que ens condueixi cap a un marc més democràtic en l’exercici dels drets individuals i col·lectius.
En aquest sentit, l’Ajuntament de Mataró, d’acord amb l’article 54 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que estableix el dret a la memòria, i amb la Llei de l’Estat 52/2007, del 26 de desembre, de “memòria històrica”, així com també amb la Moció 9/XI del Parlament de Catalunya, sobre la memòria històrica i sobre la presència de simbologia i nomenclatura feixistes a l’espai públic, pren els acords següents:
-Rebutjar totes les formes de totalitarisme, dictadures i el feixisme, inclosa la dictadura franquista, i instar al Govern de la Generalitat de Catalunya a: Reforçar el Memorial Democràtic i les polítiques públiques de memòria, i la col·laboració amb les entitats memorialistes actives a la nostra ciutat: Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró i Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran de Mataró.
- Incloure dins de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya el Monument a les Víctimes de la Repressió franquista de l’avinguda d’Amèrica, el Monument als Brigadistes Internacionals del cementiri dels Caputxins, l’espai de la fossa comuna del mateix cementiri, on van ser inhumats molts soldats republicans morts als hospitals de guerra de Mataró. Incloure el GR 83 ‘Camí del Nord Mataró o del Canigó i també els fortins de la platja, llocs que, prèviament, hauran de ser dignificats i senyalitzats d’acord amb els criteris i el suport econòmic que fixi la Generalitat.
- Donar suport a les querelles criminals que s’interposin per esclarir els delictes de lesa humanitat i altres delictes comesos a Catalunya relacionats amb la repressió, la violència o la persecució exercida contra la dissidència política i social durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.
- Demanar l’anul·lació dels processos il·legals duts a terme pel franquisme que van conduir a la tortura, l’assassinat o l’exili de molts ciutadans de Mataró.
- Donar suport a les iniciatives de creació d’un Banc d’ADN públic, per a la identificació genètica de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.
- Que la Generalitat col·labori amb l’Ajuntament de Mataró en la localització i retirada dels monuments i símbols de caire feixista, autoritari i antidemocràtic encara existents a Mataró, com ara les plaques amb el jou i les fletxes de l’antic Ministeri de la Vivenda franquista.